utorak, 15. veljače 2011.

Idemo dalje s bakinim receptima

Uh, kako vrijem leti, nisam uopće skužila da je već utorak, da nema više valentinova, ja još imam stari post…uh, uh

Radm neku prezentaciju već 5 dana, pa me malo zaokupiralo. Imam nešto više od 700 slika za stavit gore…he he a mislila sam da će sutra biti gotova, aha, mo’š mislit…

naslovi copy

VOĆNI LIKERI
OPĆENITO
Napuniti velike staklenke dobro očiščenim voćem i potrebnim šečerom i drugim dodacima, sve politi alkoholom. Dobro zatvorene boce metnemo tri ili više tjedana na sunce te ih više puta protresemo. Zatim tekučinu otočimo, procjedimo u staklenke i spremimo u hladne prostorije.


LIKER OD TREŠANJA I VIŠANJA
Na 1 kg voća dolazi 1 l rakije ili špirita i 75 dag šečera, te nešto cimeta ili klinčića. Staklenka neka stoji tri tjedna na suncu.


VOĆNA VINA
OPĆENITO
Jagodasto voće dobro oprati izgnječiti, te pokriti i ostaviti 2 dana na hladnom mjestu. Više puta promiješati da se spriječi kvarenje. Tada prešamo u platnenoj vrečici, dodati šečer koji rastopimo u vručoj vodi. Oslađeni i vodom razređeni sok nalijemo u prikladno posuđe ali ne do vrha. Mošt dobro vrije ako se nalazi na mjestu koje ima 15-20 stupnjeva. Vrenje se pospješuje ako se moštu doda čisti vinski kvasac. Na taj način vino se prije očisti i brzo sazrije, stalnije je i čistijeg ukusa. Ako prestane vrenje dok je još mošt sladak treba ga promiješati. Kad se piće stane čistiti valja ga pretoćiti i ponovo nakon 3-4 tjedna. tada napunomo boce, dobro ih začepiti i spremiti u vodoravnom položaju na suho i hladno mjesto. Može se gornji dio boce zaliti voskom, te u tome slučaju mogu boce stajati uspravno.


VINO OD KUPINA
1 l soka, 1 l vode, 50 dag šečera i 2-3 g smrvljenog u prah vinskog kamena. Izvrsno piće je ako 1 l soka od kupina i 1 l soka od ribizla pomiješamo u 1 l vode i 1-1,5 kg šečera.

pusač

samo vi glasajte i komentirajte, idući tjedan još iznenađenja

Broj komentara: 9:

  1. e ovo je nesto, sto bih napravila i cuvala za specijalne prilike i specijalne goste, jer ja alkohol ne konzumiram ic!

    OdgovoriIzbriši
  2. Tako je Aleks..i ja bih čuvala za goste....malo se osladiti kad su fešte!

    OdgovoriIzbriši
  3. e ovo će mi dobro doći, baš sam dobila litru neke domaće rakije koju ovako "praznu" niko neće pit :-))

    OdgovoriIzbriši
  4. Mmmmm,već godinama se spremam napraviti voćnu rakiju-e jer ih jak ovolim!Čin-čin!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bakini recepti su uvijek in:-)
    Pusa

    OdgovoriIzbriši
  6. Pusač i tebi...hvala za bakine recepte...idem c/p možda mi zatreba!
    Issss, pa ti radiš 100/h i pitam se dal je za to zaslužna jedan od finih voćnih likera :)))
    Čin-čin!

    OdgovoriIzbriši
  7. Predivni recepti, spremit ću ih i isprobati na ljeto.
    Pusa!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sve pedantno spremam i pišem u lnjigu recepata, želim uspjeha u prezentacji. Loredana

    OdgovoriIzbriši
  9. Isprika za sinoćnje kucanje i puno uspjeha u izradi prezentacije. Bakini likeri su zanimljivi i ono što sigurno znam je da su bolji što su stariji. Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me čitate i komentirate. :)