Uh, kako vrijem leti, nisam uopće skužila da je već utorak, da nema više valentinova, ja još imam stari post…uh, uh
Radm neku prezentaciju već 5 dana, pa me malo zaokupiralo. Imam nešto više od 700 slika za stavit gore…he he a mislila sam da će sutra biti gotova, aha, mo’š mislit…
VOĆNI LIKERI
OPĆENITO
Napuniti velike staklenke dobro očiščenim voćem i potrebnim šečerom i drugim dodacima, sve politi alkoholom. Dobro zatvorene boce metnemo tri ili više tjedana na sunce te ih više puta protresemo. Zatim tekučinu otočimo, procjedimo u staklenke i spremimo u hladne prostorije.
LIKER OD TREŠANJA I VIŠANJA
Na 1 kg voća dolazi 1 l rakije ili špirita i 75 dag šečera, te nešto cimeta ili klinčića. Staklenka neka stoji tri tjedna na suncu.
VOĆNA VINA
OPĆENITO
Jagodasto voće dobro oprati izgnječiti, te pokriti i ostaviti 2 dana na hladnom mjestu. Više puta promiješati da se spriječi kvarenje. Tada prešamo u platnenoj vrečici, dodati šečer koji rastopimo u vručoj vodi. Oslađeni i vodom razređeni sok nalijemo u prikladno posuđe ali ne do vrha. Mošt dobro vrije ako se nalazi na mjestu koje ima 15-20 stupnjeva. Vrenje se pospješuje ako se moštu doda čisti vinski kvasac. Na taj način vino se prije očisti i brzo sazrije, stalnije je i čistijeg ukusa. Ako prestane vrenje dok je još mošt sladak treba ga promiješati. Kad se piće stane čistiti valja ga pretoćiti i ponovo nakon 3-4 tjedna. tada napunomo boce, dobro ih začepiti i spremiti u vodoravnom položaju na suho i hladno mjesto. Može se gornji dio boce zaliti voskom, te u tome slučaju mogu boce stajati uspravno.
VINO OD KUPINA
1 l soka, 1 l vode, 50 dag šečera i 2-3 g smrvljenog u prah vinskog kamena. Izvrsno piće je ako 1 l soka od kupina i 1 l soka od ribizla pomiješamo u 1 l vode i 1-1,5 kg šečera.
pusač
samo vi glasajte i komentirajte, idući tjedan još iznenađenja
e ovo je nesto, sto bih napravila i cuvala za specijalne prilike i specijalne goste, jer ja alkohol ne konzumiram ic!
OdgovoriIzbrišiTako je Aleks..i ja bih čuvala za goste....malo se osladiti kad su fešte!
OdgovoriIzbrišie ovo će mi dobro doći, baš sam dobila litru neke domaće rakije koju ovako "praznu" niko neće pit :-))
OdgovoriIzbrišiMmmmm,već godinama se spremam napraviti voćnu rakiju-e jer ih jak ovolim!Čin-čin!
OdgovoriIzbrišiBakini recepti su uvijek in:-)
OdgovoriIzbrišiPusa
Pusač i tebi...hvala za bakine recepte...idem c/p možda mi zatreba!
OdgovoriIzbrišiIssss, pa ti radiš 100/h i pitam se dal je za to zaslužna jedan od finih voćnih likera :)))
Čin-čin!
Predivni recepti, spremit ću ih i isprobati na ljeto.
OdgovoriIzbrišiPusa!
Sve pedantno spremam i pišem u lnjigu recepata, želim uspjeha u prezentacji. Loredana
OdgovoriIzbrišiIsprika za sinoćnje kucanje i puno uspjeha u izradi prezentacije. Bakini likeri su zanimljivi i ono što sigurno znam je da su bolji što su stariji. Pozdrav!
OdgovoriIzbriši