utorak, 1. veljače 2011.

lom i krš

.... nemojte shvatiti doslovno. Nisam ništa razbila, samo sam malo pukla i od one slike napravila ovo
Jednostavno mi se nije sviđala, sorry. Desi mi se to povremeno, da podrapam. Dok je prijateljica (ona za koju je bio citrone set i on joj se jaaaako sviđa) rekla da je slika ok i da joj se baš sviđa.
Ali ne brini Sanja (ha ha) ide druga. U stvari, pobjednica će imati prilike izabrati od dvije slike različite tematike. Tako da nitko nebude prikraćen.
A predložak za prvu sliku je ovaj.
Ups, nisam trebala objavit, možda mi se i ta ne svidi kad je završim. Nema veze, izazov je pred menom, na kraju ćemo svi usporedit.

Još sam obećala neka iznenađenja, pa prvo donosim većeras. Počastit ću vas s nekoliko recepata naših baka.
U posjedu sam knjižica koje je ispisivala od mog dragog baka i prabaka, (poklonila mi svekrvica)
 Tu se dobro vidi godina koje je nastajala - 1932.
U jednoj su kolači, a u drugoj zimnica, recepti za kuhanje jela i spremanje jela, te savjeti.

A neke recepte sam ja još '98. godine isprintala u jednu malu knjižicu i podijelila nekolicini prijatelja.
Imate čast biti jedni od rijetkih koji će zaviriti u sadržaj
Moje izdanje:
A sad neki od recepata
Prvo jedan izvorni, da vidite kako su nekada "milostive" pisale
ENGLESKI KOLAČIĆI
14 dah putra
14 dag cukra
14 dag cveba
28 dag mele
2 jaja
1 žutanjak
malo koch pulvera



A sad oni prevedeni (he he)
OREHNJAČA BEZ KVASCA
30 dag brašna
8 dag šečera
1 prašak za pecivo
3 dag masti
1/2 dcl mlijeka
Umijesiti tijesto. Tanko razvaljati, staviti filu od oraha i peć


BAJADERA
50 dag šečera
10 žlica vode
20 dag mljevenih oraha
20 dag mljevenih keksa
12,5 dag maslaca
2 rebra čokolade
Šečer i vodu malo špinati, dodati orahe i kekese, maslac. Razdijeliti u dva dijela. U 2. dio umiješaj čokoladu , te ga namazati na prvi dio. Preliti glazurom od čokolade. Sve se može složiti i na oblatnama.


EUROKREM
7 jaja
10 vanilin šečera
2 margarina
1 kg šečera
30 žlica oštrog brašna
1 l mlijeka (može i u prahu)
kakao ili čokolada
Brašno sušiti 1 sat u pečnici na 40 stupnjeva. Jaja i šečer miksati, dodati vanilin šečer, kad se smjesa zgusne dodati brašno, prokuhano mlijeko. Tako dobivenu smijesu ohladiti i u ohlađenu dodati margarin i miješati dok ne postane glatka, na kraju dodati čokoladu.


to bi bilo to....
GLASAJTE
puse

Broj komentara: 13:

  1. Jaooooooooo ma kud baš razbi moju sliku...već san je vidila na svom zidu.uhhhhhh
    Pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ajme divan poklon si dobila, ja sam očarana tim predmetima koji idu s koljena na koljeno. A tek stari recepti i ta fina domaća klopica - pravo blago! Jedva čekam nastavak!

    OdgovoriIzbriši
  3. Eto glasala sam, nadam se da će moja favoritkinja i pobijediti:))
    A ova bajadera mi se čini mljac, mljac..

    OdgovoriIzbriši
  4. melanzana - ne brini, ova druga će biti ipak ljepša

    Kek's - da, čuvam ih ko oko u glavi

    eda - hvala na glasu, neka bolji pobjedi (he he) fina je, na žalost nemam fotke jer nekad nisam slikala, ali budemo to poravili...imam dva mjeseca

    OdgovoriIzbriši
  5. Evo mene jopet..
    Ma šta se to dešava, čini mi se da je negdi kvar, nešto nije u redu. Jesi li ti primjetila da ja neman niti jedan jedini glas, to je nemoguće. Daj malo pročačkaj tamo po toj listi nešto tu nije u redu.
    Sve cure su svjesne da san ja jedini favorit ode...nemaju šanse...daj to malo protresi, o ljudi moji.......

    OdgovoriIzbriši
  6. Dakle, opet sam na tvom blogu :))))
    Blježnica s starim receptima!!!! Sigurno je puno puta prelistana i puno finih kolača se je iz nje ispeklo...lijepo da je još na životu i da je znaš prevesti...kad sam čitala recept već sam mislila da ću te pitati što je to mele (za drugo sam znala), a onda vidim da si se potrudila i dala nam prijevod! Pa ti radiš na svim poljima 100/h :))))
    Hvala što si mi otkrila kako radi tvoje "glasačko tijelo"!
    A slika...kaj da ti velim :-(
    Samo nemoj sve polupati, ostavi nam nešto ili ćeš nam dati puzzle da si same složimo...hehe
    Idem spat...noć
    I sutra pišeš novi post?

    OdgovoriIzbriši
  7. Koliko se puta sve radi ispocetka...ma nikad nsmo zadovoljne i uvek same sebi najveci kriticari.Daj tu knjigu recepata, moj muz voli samo starinske kolace.

    OdgovoriIzbriši
  8. melanzqana - pa još je 7 tjedana pred nama, ako nije prva sreća, ne brini

    Sanja - ova ideja s puzlama ti nije loša, mogla bih ja razmisliti malo o tome...ha ha

    aleks - e sad, morali bismo dogovoriti uvjete...he he šalim se... a pokušat ću što više stavit.
    puse

    OdgovoriIzbriši
  9. Au!Koje blago si naslijedila.Ja slinim,doslovno slinim nad takvim stvarima...nema veze čije su, vrijednost im je još veća ako su iz obitelji.Sretnica!

    OdgovoriIzbriši
  10. ajme baš si me obradovala sa ovom orehnjačom bez kvasca jer i inače izbjegavam kvasne recepte...

    OdgovoriIzbriši
  11. Zavidim ti na knjižicama iz obiteljske baštine...čuvaj ih....pravo su blago... ali nastavi dijeliti recepte i s nama, mislim da nas je već puno koje nestrpljivo cupkamo u redu i čekamo još! Puse

    OdgovoriIzbriši
  12. bakini recepti su pravo blago a tebi hvala sto si neke od njih podjelila sa nama. a sliku jedva čekam da vidim i glasala sam za svog favorita!

    OdgovoriIzbriši
  13. Evo i ja sam glasala, kao što sam ti rekla to mi je tako fora što si napravila.S vremenom sam na VI al uspijem škicniti malo.....Pusa :)
    I recepte si budem prepisala,pogotovo ovaj za eurocrem mi je zapao za oko!!!

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me čitate i komentirate. :)