a može i kandirano, kako vam drago
Da li se itko okušao u tome? I kakva ima iskustva.
Ja sam neki dan po prvi puta pokušala cvijeće učiniti jestivim.
Sudjelujem u jednom Giveaway-u, a to će biti dodatak. Ne smijem dalje ništa reći po tom pitanju…he he
Recept:
1 bjelanjak na sobnoj temperaturi
nekoliko kapi vode
i cvijeća koliko treba iz tog jednog bjelanjka može se puno cvjetnih latica premazati
Ja sam kristalizirala cvijet sljeza i ružine latice
Postupak:
1. Umješajte bjelaanjak s vodom, vilicom izlupajte lagano dok se ne pojave mjehurići. Stavite šećer u plitku posudu.
2. Držite cvijet ili laticu u jednoj ruci, drugom rukom umočite mali kist u bjelanjak, i nježno premažite cvijet ili laticu potpuno, ali ne preobilno. Nježno posipajte šećer preko cvijeta ili latica
3. Stavite cvijeće ili latice na žićanu rešetku prekrivenu papirom za pečenje da se osuše.
4. Ostavite cvijeće ili latice da se posve osuše prije upotrebe (12 do 36 sati, ovisno o vlazi). Pohranize cvijeće ili latice u dobro zatvoreni spremnik i upotrijebite kad vam zatrebaju.
Dobar tek
Liste jestivog i nejestivog cvijeća možete preuzeti ovdje
I za kraj jedan sunčani pozdrav iz mog vrta
ako i nije jestivo bar krasno izgleda ;-)
OdgovoriIzbrišiNisam jela cvijeće, vidjela sam za kupiti ali bilo je zdrobljeno i nije izgledalo primamljivo-čak suprotno. Jel'to komplicirano za napraviti?
OdgovoriIzbrišiČula sam da je to fora :)) Trebalo bi probat.
OdgovoriIzbrišiUuuuu koji divovski suncokreti!!! Baš su lijepi :))) Kristalizirani jestivi cvijet? Zanimljivo! Hvala na uputama!
OdgovoriIzbrišiNe bi baš ja to jela, ali takvo cvijeće se slobodno može koristiti u dekorativne svrhe. I prekrasan ti je suncokret! :)
OdgovoriIzbriši@ Suzana - uopće nije teško
OdgovoriIzbriši@ Sanja - nije divovski, malecki je, na slici je ispao bolje nego što u živo izgleda
@ Rea_nešto - jestivo, jestivo
puse
prvi put to vidim, hvala na nečem novom, naučila sam nešto novo i to mi je drago :) :)
OdgovoriIzbrišiKako je ovo zanimljivo! Jednom sam iz Dubrovnika dobila takvu jestivu maćuhicu, moram priznati da ju još uvijek čuvam, nisam ju probala. A možda sad krenem u tom smjeru! BTW, suncokret ti je predivan!!!
OdgovoriIzbrišiMeni bi to bilo žao pojesti!
OdgovoriIzbrišiAaaaaa koja ideja...mozda i probam, pa da iznenadim goste.U svakom slucaju i ako ne pojedu, dobro je kao dekoracija!
OdgovoriIzbrišiNe bih ni ja ovo pojela (iako sam pravi termit:)), ali kao dekoracija izgleda odlično!
OdgovoriIzbriši