srijeda, 3. kolovoza 2011.

Kristalizirano cvijeće

100_8412a može i kandirano, kako vam drago

Da li se itko okušao u tome? I kakva ima iskustva.

Ja sam neki dan po prvi puta pokušala cvijeće učiniti jestivim.

Sudjelujem u jednom Giveaway-u, a to će biti dodatak. Ne smijem dalje ništa reći po tom pitanju…he he

Recept:

1 bjelanjak na sobnoj temperaturi

nekoliko kapi vode

i cvijeća koliko treba iz tog jednog bjelanjka može se puno cvjetnih latica premazati

Ja sam kristalizirala cvijet sljeza i ružine latice

Postupak:

1. Umješajte bjelaanjak s vodom, vilicom izlupajte lagano dok se ne pojave mjehurići. Stavite šećer u plitku posudu.

2. Držite cvijet ili laticu u jednoj ruci, drugom rukom umočite mali kist u bjelanjak, i nježno premažite cvijet ili laticu potpuno, ali ne preobilno. Nježno posipajte šećer preko cvijeta ili latica

3. Stavite cvijeće ili latice na žićanu rešetku prekrivenu papirom za pečenje da se osuše.

4. Ostavite cvijeće ili latice da se posve osuše prije upotrebe (12 do 36 sati, ovisno o vlazi). Pohranize cvijeće ili latice u dobro zatvoreni spremnik i upotrijebite kad vam zatrebaju.

Dobar tek

Liste jestivog i nejestivog cvijeća možete preuzeti ovdje

I za kraj jedan sunčani pozdrav iz mog vrta

mah mah100_8413

Broj komentara: 11:

  1. ako i nije jestivo bar krasno izgleda ;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam jela cvijeće, vidjela sam za kupiti ali bilo je zdrobljeno i nije izgledalo primamljivo-čak suprotno. Jel'to komplicirano za napraviti?

    OdgovoriIzbriši
  3. Čula sam da je to fora :)) Trebalo bi probat.

    OdgovoriIzbriši
  4. Uuuuu koji divovski suncokreti!!! Baš su lijepi :))) Kristalizirani jestivi cvijet? Zanimljivo! Hvala na uputama!

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne bi baš ja to jela, ali takvo cvijeće se slobodno može koristiti u dekorativne svrhe. I prekrasan ti je suncokret! :)

    OdgovoriIzbriši
  6. @ Suzana - uopće nije teško
    @ Sanja - nije divovski, malecki je, na slici je ispao bolje nego što u živo izgleda
    @ Rea_nešto - jestivo, jestivo
    puse

    OdgovoriIzbriši
  7. prvi put to vidim, hvala na nečem novom, naučila sam nešto novo i to mi je drago :) :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Kako je ovo zanimljivo! Jednom sam iz Dubrovnika dobila takvu jestivu maćuhicu, moram priznati da ju još uvijek čuvam, nisam ju probala. A možda sad krenem u tom smjeru! BTW, suncokret ti je predivan!!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Aaaaaa koja ideja...mozda i probam, pa da iznenadim goste.U svakom slucaju i ako ne pojedu, dobro je kao dekoracija!

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne bih ni ja ovo pojela (iako sam pravi termit:)), ali kao dekoracija izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši

Hvala što me čitate i komentirate. :)